Tänään on se päivä eli Kosmonautti lähtee matkaan

Cooking something new ✏ #wip#illustration#pencil#drawing#detail

A post shared by Elli Maanpää (@ellimaanpaa) on

(Taiteilija Elli Maanpään luonnos Kosmonautista.)

Marraskuussa 2011 marssin silloisen yhtyeeni Ensemblen treenikämpälläni mukanani kappale, jonka piti olla yhtyeen seuraava single.

Olin kirjoittanut tekstin, jonka muoto poikkesi paljon kaikista aiemmista kirjoittamistani. Sen muoto oli eteerinen, se kuvasi pysähtynyttä hetkeä jossain. Se ei ollut tarina, se oli enemmänkin kuin yksittäinen kuva.

Ja tavallaanhan se oli alunperinkin ollut kuva.

Ystäväni oli laittanut itsestään kuvan leikkimässä kosmonauttia lapsena. Kuvan väritys vei aikaan, jota ei enää ollut olemassa. Tuli väistämättä olo, että jotain oli peruuttamattomasti muuttunut.

(Mietin, laittaisinko tuon kuvan tähän tekstiin. Päädyin mieluummin vain kuvailemaan sitä.)

Ajatuksiin tuli tietty nimenomainen hetki, tietynlainen hehku.

Ei olla niin kuin ennen.

Sitten jostain päähän tuli muistikuvia zeerust-henkisistä kosmonauteista.

Juliste elokuvasta Kosmitseski Reis (1935)

Juliste elokuvasta Kosmitseski Reis (1935). Itse näin elokuvan harvinaiselta kopiolta maanmainiossa WHS Teatteri Unionissa, heitä kannattaa ehdottomasti tukea.

Kaikki tämä yhdistyi intronäppäilyyn, jota olin soitellut jo pitkään, etsien sille tarinaa. Sanat ja sävelet menivät kohdilleen ja Kosmonautti oli syntynyt. En silloin ehkä vielä tajunnut, kuinka sovelias kappale se tähän kohtaan olisikaan.

 

Tapahtui näet jotakin.

Ehkä elämä tuli tielle, mutta jotenkin tiemme erkanivat. Yhtyekään ei ollut enää kuin ennen, se tuntui saapuneensa omalle päätepisteelleen. Kosmonauttia soitettiin täydellä yhtyeellä vain kerran, kun Tuomas Peurakoski Ensemble esiintyi Espan lavalla eräänä kesäisenä päivänä.

Sitten kappale hautautui johonkin, kenties jäädäkseen.

Sen jälkeen yhtye katosi olemattomiin vaivihkaa, sen jäsenet lähtivät eri suuntiin. Kaikki toki vielä ystävinä, mutta jotain oli peruuttamattomasti muuttunut.


Kului tovi, etten tehnyt käytännössä mitään musiikin eteen. En oikeastaan kaivannut sitä, se tuntui enemmänkin raskaalta. Mietin hetken jopa, että myisin soittovälineet pois ja jättäisin tämän osan elämästäni taakse. Sittemmin tajusin, etten päässyt itse lauluntekemisestä eroon, se tuli oikeastaan säveltämisen pakosta. Mutta että julkaisisi jotain taas? Kuulosti oudolta.

Eräänä päivänä, tarkalleen ottaen 11.5.2014 sain viestin Ensemblen kosketinsoittajalta Mikko Aspelinilta, edelleen hyvältä ystävältäni.

viesti_joka_aloitti

Viesti, joka toi Kosmonautin takaisin.

Ilmeisesti olin päässyt ajatuksesta jo eteenpäin, koska vastaukseni oli  yksinkertainen:

vastaukseni

Sitten kestikin pitkään. Äänittelimme kappaletta hiljakseen. Minä tilasin ystävältäni taiteilija Elli Maanpäältä kansikuvan singlelle. Siitä tulikin juuri sellainen kuin toivoin.


Eräänä päivänä päätin, että Kosmonautti julkaistaisiin helmikuun viimeisenä päivänä. Aloimme tehdä aktiivisesti työtä saadaksemme kappaleen valmiiksi asti. Mikko paiski hommia, pohti kaikuja, soitti erilaisia syntetisaattoreita, lisäili kaikuja. Minä soitin akustisia kitaroita. Yhteinen toverimme Pyry lauloi taustoja ja soitti sähkökitaroita. Laulunopettajani Marjaana tsemppasi minusta ulos jatkuvasti parempia laulusuorituksia.

Sitten yhtäkkiä kappale lähtikin Vostok Studion Matti Karille masteroitavaksi ja sitä myötä Spotifyyn.


Kosmonautissa jätetään jotain taakse. Kaiken tämän säätämisen jälkeen se onkin ehkä kaikkein soveliain hyvästijättö entiselle Tuomas Peurakoski Ensemblelle ja erinomainen ensisingle minulle lauluntekijänä.

Kiitos kaikille, jotka olivat mukana tekemässä, eniten tietysti Mikolle joka jaksoi tehdä kappaleen eteen todella paljon töitä.

Nyt Kosmonautti on poissa käsistäni. Se ei ole minulle kuin ennen.

Jos pidät kappaleesta, arvostaisin, jos kertoisit siitä muillekin. Tai vaikka minullekin. Kiitos.

Tänään on se päivä.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Tänään on se päivä eli Kosmonautti lähtee matkaan

  1. Paluuviite: Kosmonautti | Elli Maanpää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s